تنظیم و کوک پیانو
یکی از مشکلات کلاس آموزش پیانو کوک کردن ساز ها می باشد که کوک کردن پیانو توسط نوازنده ی پیانو انجام نمی شود زیرا نیاز به یک متخصص در این زمینه دارد همچنین کسی هم که در کوک کردن پیانو مهارت دارد دلیل بر این نیست که بتواند پیانو را به خوبی بنوازد.
پیانو به نسبت سایر ساز های زهی مثل گیتار، ویلون، سنتور و… که توسط خود نوازنده ها کوک می شود بسیار پیچیده تر است و ساختار پیچیده ای دارد و وسعت صوتی بین 27تا3500هرتز دارد.زمانی می گوییم پیانو کوک است که فرکانس صوت موسیقیایی نت لا در اکتاو میانی 440 هرتز باشد زیرا در این فرکانس صدای نت رنگ و قدرت بهتری دارد.
آموزش آنلاین پیانو در آموزشگاه فردوس به صورت حضوری و آنلاین!
گاهی نیز ممکن است ساز هیچ مشکلی از نظر هماهنگی نداشته باشد و کلاویه های ساز نیز با هم تعادل داشته باشند و در هنگام نواختن صدای تولید شده از ساز برای شنونده ی عادی طبیعی باشد اما کسی که در این زمینه دانشی داشته باشد قطعا متوجه PITCH بودن صدای ساز به نسبت یک ساز استاندارد خواهد شد.
باتوجه به کیفیت و مواد سازنده ی پیانو هر چند وقت یکبار این ساز نیاز به کوک شدن پیدا می کند.طی گذشت زمان کوک سازهای زهی بهم میخورد و ممکن است سیم ها پایین تر از آنچه که باید باشند بیایند و صدای بم تری را تولید کنند.
پیانو نیز مانند این ساز هاست و حتی پیچیده تر از آن ها می باشد زیرا هر کلاویه در اکتاوها از دو یا سه سیم تشکیل شده و چون سیم ها به صورت یکسان از کوک خارج نمیشوند ممکن است حتی توسط نواختن یک نت صدای گوش خراشی تولید شود.معمولا یک پیانو که دارای 88 کلاویه است برای تولید صدا دارای 220 تا 230 سیم زهی می باشد.
کوک کردن پیانو چه مقدار زمان طول می کشد ؟
برای کوک کردن پیانو زمان زیادی لازم است زیرا باید در چند مرحله آن را کوک کرد.اگر کوک کردن حرفه ای یک تکنیسن پیانو را دیده باشید می بینید که چندین بار به صورت رفت و برگشت پیانو را کوک می کند زیرا تمامی سیم های پیانو باهم در حدود 16000 کیلوگرم فشار را به صفحه ی نگهدارنده سیم ها و اتصالات وارد می کنند.
این فشار در هنگام کوک کردن سیم های باس به طرف سیم های ریز تغییر می کند و روی کوک سیم های قبل تاثیر می گذارد و این باعث میشود تا سیم ها چند بار با حرکت رفت و برگشت توسط تکنسین چک شوند تا کوک کلاویه ها کنترل و تنظیم شود.همچنین کوک پیانو باید به وسیله ی آچار مخصوص انجام شود در غیر این صورت باعث آسیب پین های نگهدارنده می شود.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی در ساخت پیانو و قطعات آن باعث شده تا پیانو های با کیفیتی تولید شود که طی مدت یک سال نیاز به کوک نداشته باشند و کوک آنها بهم نریزد.
اما همچنان پیانو هایی وجود دارند ک در مدت یکسان چندین بار به کوک کردن نیاز داشته باشند و این به دلیل بی کیفیت و نامرغوب بودن پیانو و قطعات آن و حتی نگهداری نامناسب از پیانو می باشد به همین دلیل یک پیانو خوب ممکن است تا یکسال کوک باشد و در مقابل یک پیانوی نامرغوب طی گذشت یک ماه کوک خود را از دست بدهد.
یکی از دلالیل این امر این است که پیانو از چوب ساخته می شود و اگر در پخت و خارج کردن آب چوب دقت لازم صورت نگیرد باعث نامرغوبی پیانو می شود و با فشار به روی سیم ها باعث تغییر حالت آنها می شود.
از بهترین مارک پیانو، پیانوهای ژاپنی و آلمانی می باشد که طی یکسال نهایتا دوبار احتیاج به کوک کردن پیدا می کنند.پیانوهای کره ای و اروپای شرقی کیفیت متوسطی دارند و بیش از 4 بار کوک در سال نیاز ندارند اما پیانو های نامرغوب و ارزان قیمت تولید چین و آسیای میانه 1 الی 2 ماه یکبار نیاز به کوک کردن دارند.
همچنین بجز دلایل نام برده ممکن است شرایط آب و هوایی و همچنین نحوه ی نگهداری این سازها نیار به کوک را تغییر دهند. اما اگر ساز شما بیشتر از موارد گفته شده نیاز به کوک کردن داشت در ساز و یا نحوه ی نگهداری شما از آن مشکلی وجود داد.
آموزش آنلاین موسیقی در آموزشگاه موسیقی فردوس با بیش از 15 سال سابقه در حوزه موسیقی