بلاگ

دف نوازی چیست

بهترین نوع دف برای نوازندگی

دف نوازی یکی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین شاخه‌های موسیقی ایرانی محسوب می شود که در طول تاریخ انسان‌ها، در فرهنگ‌ها و سنت‌های مختلف جایگاه ویژه‌ای داشته است. دف به عنوان یک ساز جذاب و قدرتمند، توانسته است در طول تاریخ موسیقی ایرانی، به شکل‌ها و سبک‌های مختلف در انواع موسیقی‌ها و فرهنگ‌ها حضور یابد. بسیاری از قومیت ها، با زبان و گویش های مختلف دف نوازی را برای مراسم و جشن های خود استفاده می کنند.

موسیقی عرفانی و ساز دف

عرفان عالی ترین حسی است که می تواند روح و جان آدمی را فرا گیرد و بارزترین ویژگی قوم ایرانی به اوج رسانیدن این احساس توسط هنر می باشد. موسیقی از جمله هنرهایی است که تاثیر آن بر روح بشر به قدری است که برخی آن را علم روح می دانند و در این میان موسیقی ایرانی بلخص ساز دف بالاترین نقش را دارا می باشد.موسیقی عرفانی زاییده ورود سازهای آیینی به عرصه موسیقی بوده که ارکان اصلی آن اصواتی چون نغمه ساز دف می باشد.دف آنچنان از جایگاه ارزنده و بالایی در دین اسلام برخوردار استکه رسول اکرم (ص)زمانی که وارد مکه شدند با ساز دف به استقبال ایشان رفتند.مولانا شاعر برجسته ایران زمین دف را سازی روح نواز می انست. آنچنان که معتقد بود دف روح و جان آدمی را با عرفان حقیقی که همان معنویت حق تعالی است، پیوند می زند. همچنین مطلب ساختمان و مدل های دف را مطالعه کنید.

آموزش دف به صورت حضوری

یک نوع دف ایرانی

دف چیست؟

دف از ابزار سماع می باشد و سماع ترکیب رقص و موسیقی عرفانی است.اصل سماع شیفتگی و وجد و شور است که همان رها کردن می خواهد و جامه دریدن و جانانه عشق به حق را در ذره ذره ی جان جستن و فراافکندن.آن که مولانا جلال الدین بلخی سرآمد همه این آشفتگی را غوغای دف می خواند. دکتر فیروز ساسان از محققین ارزشمند فرهنگ و هنر ایران می گوید: دف در پهنه موسیقی اصیل ایرانی دارای باشکوه ترین جایگاه موسیقیای از نظر روحی و روانی می باشد.از این جهت که می تواند با صدای اسطوره ای خود روح و جان مخاطب را صیقل دهد وبه آرامش سوق دهد ساز دف زمزمه مرکبی است که جان و قلب انسان را با صدای جادویی خود به وجد می آورد به گونه ای که مستمع را به شور و شوق فرا می خواند.با همین مختصر که ذکر شد معلوم می شود که دف “ساز پر معناست”سرشار از ارزشهای پنداری را از آمیزاهورای و آسمانی که در تار و پود انسان تاثیر شگرف می نهد

ای دف ای ساز سلیم صادقان ای به شور افکنده جان عرفان

ای طنینت رفته تا اوج سپهر در صدایت هست پژواکی ز مهر

حلقه هایت همچنان زلف کند ای انیس صابران دردمند

مونس هر عاشق و هر واله ای خرمن ماهی تو همچون هاله ای

ای تو ساز مردم اعصار دور ای دف ای غوغای گر خوب و صبور

ای تقدیس در تو نزد مردمان بوده ای مجذوب نزد عاشقان

 تاریخچه دف نوازی

دف به عنوان یکی از قدیمی‌ترین سازهای موسیقی شناخته شده است و ریشه‌های تاریخی آن به هزاران سال قبل بازمی‌گردد. نخستین نمونه‌هایی از دف در کشورهای مختلفی مانند مصر باستان، میانه، ایران، هند، چین و غیره پیدا شده است. در طول تاریخ، دف تحولات و تغییراتی در ساختار و نوازش خود تجربه کرده است و به شکل‌های مختلفی در فرهنگ‌ها و موسیقی‌های مختلف به کار گرفته شده است.

 نحوه دف نوازی

دف نوازی  می‌تواند به دو صورت باشد: نواختن دف با انگشتان و نواختن با چوب یا عصایی که به آن ملحق می‌شود. در نوع نواختن با انگشتان، نوازنده با استفاده از انگشتان خود به پوسته‌ها ضربه می‌زند و صداهای مختلفی را ایجاد می‌کند. در نوع نواختن با چوب یا عصا، نوازنده با استفاده از چوب یا عصا به پوسته‌ها ضربه می‌زند. هر دو روش نوازندگی دف ، تکنیک‌ها و الگوهای مختلف را در بر دارند که توسط نوازندگان حرفه‌ای به اجرا در می‌آیند. همچنین، نوازش دف می‌تواند به تناسب با سبک موسیقی و فرهنگ مورد استفاده قرار گیرد و با تغییرات در قوانین نوازش و الگوها، انواع صداها و اثرات مختلفی تولید شود.

آموزش آنلاین موسیقی در آموزشگاه موسیقی فردوس

نوشته قبلی

به چه سبکی سنتور بنوازیم؟

نوشته بعدی

پوست طبیعی دف

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.