یکی از مشکلات آموزش ساز سنتور مبحث کوک سنتور است. سنتور در میان سازهای دیگر با سرعت بیشتری از کوک خارج میشود. و در مقابل تغییرات دمایی و حمل و نقل مقاومت کمتری دارد. گاهی اساتید آموزشگاه موسیقی قبل از شروع آموزش اقدام به کوک سنتور هنرجویان میکنند. اما با توجه به اینکه هنرجو پس از کلاس آموزش سنتور ساز را با خود به خانه برده دوباره مقداری از کوک خارج میشود. این امر را میتوان یکی از دلایل دیر پرورش یادفتن هنرجویان آموزش سنتور نسبت به سازهای دیگر بیان کرد. چرا که در اغلب اوغات با سنتور بدون کوک به تمرین میپردازند.
در زیر نکاتی را به شما خواهیم گفت که برای مبحث یادگیری کوک سنتور در هنگام آموزش سنتور در آموزشگاه موسیقی بسیار مفید خواهد بود.
آموزش سنتور
آموزش آنلاین سنتور
۱- البته این یک پیشنهاد است اما بسیار کارساز خواهد بود. بهتر است ابتدا کوک سنتور را از سیم های سفیدد شروع کنید. دلیل این امر این است که سیم های سفید مقاومت بیشتری دارند لذا احتمال پارگی در آن ها منتر است. پس از آشنایی با اندازه مناسب فشار دست میتوانید به سراغ سیم های زرد بروید.
۲- تا قبل از ورزیده شدن در زمینه کوک و آموزش ساز سنتور به سیم های پشت خرک دست نزنید. چرا که این سیم ها بسیار ظریف بوده و دقت و مهارت بالایی برای کوک نیاز دارند. البته این را نیز توجه داشته باشید که با کوک کردن سیم های سفید سیمهای پشت خرک نیز تا حدودی کوک میشوند.
۳- توجه داشته باشید که یک شبه نمیتوان ره صد ساله رفت. این کار صبر و حوصله زیادی میطلبد لذا در ابتدای امر خود را خسته نکنید. بهتر است هر یک ربع که به کوک سنتور پرداختید مدتی استراحت کنید. ممکن است اولین بار که سنتورخود را کوک میکنید حتی چندد روز طول بکشد. اول یک بار سنتور را کوک کنید سپس دوباره سیم ها تک تک چک کنید تا از قرار داشتن سر جای خودد اطمینان حاصل کنید.
۶- گذاشتن دست چپ روی سنتور هنگام کوک سنتور کار شما را دو برابر میکند. زیرا مادامی که اقدام به کوک کردن سنتور میکنید گرمای دست شما موجب از بین رفتن کوک آن میشود.
۷- نکته ایمنی این است که در زمان کوک کردن سنتور کسی در اطراف شما خصوصا سمت چپ نباشد. سیمها هنگام پاره شدن معمولا به سمت چپ پرتاب شده و در برخورد با اشخاص أسیب رسان هستند. همچنین سر خود را به ساز نزدیک نکنید تا در صورت پارگی احتمالی سیم ها به چشم شما برخورد نکند.
شروع کوک سنتور
سنتور را به حالت مایل بچرخانید بطوریکه گوشیهای سنتور درست مقابل دست راست شما قرار گیرند تا به آنها کاملاً مسلط باشید. تیونر را روی میز قرار دهید بطوریکه صفحه ی آن مقابل دید شما باشد. کلید کوک سنتور را در دست راست بگیرید. دم مضراب را در دست چپ نگه دارید. سیم اول را دنبال کنید تا گوشی مورد نظر را پیدا کنید . با استفاده از کلید کوک، سیم مربوطه را کمی شُل کنید . این کار به این خاطر است که اگر سیم مورد نظر به عللی بالا رفته باشد شما آنرا دوباره پایین بیاورید و مطمئن شوید که برای کوک باید سیم را آهسته آهسته و به نرمی سفت کنید تا به نت اصلی برسید. این کار احتمال پاره شدن سیم را نیز کم میکند.
حال با استفاده از دم مضراب که در دست چپ قرار دارد سیم اول را به صدا در آورید و به صفحه ی تیونر نگاه کنید. در این مرحله عقربه تیونر را به سمت مرکز هدایت کنید تا عقربه روی عدد صفر قرار گیرد و چراغ سبز روشن گردد. اگر عقربه پایین یا چپ بود گوشی را کمی سفت کنید و اگر عقربه بالا یا راست بود گوشی را کمی شل کنید تا چراغ سبز حاصل گردد. توصیه اینکه خیلی تلاش نکنید عقربه دقیقاً روی عدد صفر قرار بگیرد . چون به دو دلیل این کار مشکلی است .
دلیل اول: این نوع دستگاه های تیونر خیلی دقیق نیستند .
دلیل دوم: صدایی که شما از سنتور ایجاد می کنید با اندکی صدای محیط به میکروفن تیونر می رسد.
بنابراین اگر عقربه در حدود عدد 5- تا 5+ قرار گیرد مطلوب است. در واقع پیشنهاد می کنم شما به چراغ توجه کنید، اگر سبز شد کار تمام است و می توانید به سراغ سیم بعدی بروید. حال سیم اول کوک شده. مابقی سیمهای نت سل را نیز به همین ترتیب عمل نمائید.