سنتور سُلكوك و لاكوك رايجترين و پر استفادهترين انواع سنتور در ايران محسوب ميشود و مدرسين سنتور استفاده از آن را به هنرجويان خود توصيه ميكنند. اما به غير از اين نوع رايج ، انواع ديگري از سنتور در ايران ساخته و استفاده ميشوند كه از نظر ابعاد كلاف و تعداد خركها و … با نوع رايج متفاوت هستند.
آموزش سنتور در آموزشگاه موسیقی فردوس
از جمله انواع سنتور هاي ۱۰ ، ۱۱ و ۱۲ خرك از اين قبيل هستند. انگيزه براي استفاده از اين نوع سنتورهاي غيرمعمول براساس تجربه شخصي نوازنده ميباشد اما سهولت كار با آنها و امكان اجراي چند دستگاه در يك مرحله كوك سنتور با استفاده از خركهاي اضافي و جابهجا كردن آنها از جمله انگيزه ها براي اين كار ذكر شدهاند. وقتي از انواع سنتور ۱۲ خرك صحبت به ميان ميآيد بدين معني است كه در هر رديف از خركهاي زرد و سفيد ۱۲ خرك وجود دارد به عبارت ديگر در مجموع ۲۴ خرك وجود دارد. روش كوك كردن اين نوع سنتورها با سنتورهاي ۹ خرك كاملا متفاوت است.
نوع ديگر از سنتور كه امروزه رواج يافته است سنتور لاكوك است كه از آن بيشتر اوقات در تكنوازيها و بداهه نوازي ها استفاده ميشود و در مقايسه با سنتور سُل كوك صداي زيرتري دارد و از نظر كوك نيز يك پرده بالاتر از سنتور سُل كوك ميشود اين سنتور نيز از نوع ۹ خرك ميباشد. كلاف جلو ۸۰ سانت ، كلاف عقب ۳۳ سانت ، قطر سنتور ۲۶ سانت، ضخامت چوب كلاف ۱۵ تا ۱۶ ميليمتر و ضخامت صفحه از نوع معمول كمتر است.
نوع ديگر سنتور سيكوك نام دارد كه ابعاد آن از سنتور لاكوك نيز كمتر است. نوع ديگر، سنتور كروماتيك ناميده ميشود كه داراي سه اكتاو و نيم است و در كارهاي اركستري از آن استفاده ميشود. كليه سيم هاي اين سنتور سه تايي است (به استثناء هشت خرك سمت راست زرد) و نتخواني اين نوع ساز با كليد سُل و روي خط دوم حامل نوشته ميشود.