آیا گرفتن مدرک دانشگاهی موسیقی برای من مناسب است؟

اگر شما موزیسین مشتاقی باشید، احتمال دارد که در بعضی مواقع به مدرک موسیقی فکر کرده باشید. گرفتن مدرک در موسیقی از جهات مختلفی حائز اهمیت است و فرقی هم ندارد که در کدام سبک موسیقی فعالیت دارید. به طور کلی، گرفتن مدرک هزینه ی زیادی می خواهد ولی با این وجود، گرفتن مدرک موسیقی بهترین کاری است که می توانید انجام دهید.

پس، آیا مدرک موسیقی ارزشمند است؟ بله، برای مشتاقان و علاقه مندان به موسیقی باید گفت که کاملا ارزشش را دارد. داشتن مدرک موسیقی برای کسانی که در این صنعت مشغولند، به اندازه ی تربیت موزیسین های خوب، ضروری است. با این وجود اما، در بعضی بخش های موسیقی، داشتن مدرک ضروری نیست.

قبل از این که به دنبال کالج های مختلف بگردید و الزامات مصاحبه را آماده کنید، باید بفهمید که مدرک موسیقی چه کارهایی می تواند یا نمی تواند برای شما انجام دهد. من خودم چندین مدرک در زمینه ی موسیقی دارم و می دانم که چقدر تصمیم گیری درباره ی این که چه مسیری را طی کنید، می تواند پیچیده باشد. در این جا من چندین نکته برای راهنمایی و کمک بیشتر به موزیسین های مشتاق، ذکر کرده ام. من در این جا فرصت های شغلی موجود و مزایا و معایب آن را با شما مطرح می کنیم و این که اصلا آیا شما نیاز به گرفتن مدرک دارید یا نه؟

 

شما با یک مدرک موسیقی چه کارهایی را می توانید انجام دهید؟

من گاهی با این سوال در مورد مدرک موسیقی و این که اصلا با یک چه کاری می توان با آن انجام داد، مواجه می شوم. حقیقتا این سوال جواب قطعی ای ندارد ولی اگر بخواهم صادقانه جواب دهم باید بگویم که به شرایط بستگی دارد. مثل هر مدرک دیگری که از موسسات عالی می گیرید، خیلی کارها هم است که می توان با مدرک موسیقی انجام داد.

بیشتر بستگی به این دارد که می خواهید با موسیقیتان چه کنید. آیا هدفتان تبدیل شدن به یک نوازنده یا خواننده ی معروف است، آیا دوست دارید برای شبکه های رادیویی بیت سازی (آهنگ سازی) کنید، یا می خواهید در مدارس دولتی مشغول به تدریس شوید. پاسخ دادن به این سوال ضروری است زیرا کمک می کند که بفهمید چه مدرک موسیقی ای باید بگیرید.

در این جا تعدادی از مدارج معروفی را آورده ایم که توسط اکثر دانشگاه ها و کالج ها ارائه می شوند.

  • اجرای موسیقی
  • علوم موسیقی
  • تعلیم و تربیت
  • تئوری موسیقی
  • موسیقی درمانی
  • موسیقی شناسی
  • رهبری ارکستر
  • ارزیابی فیلم
  • تولید موسیقی (ساخت موزیک)
  • Music agent
  • همخوانی
  • مهندس صدا
  • نویسندگی ترانه
  • استعدادیاب
  • تدریس خوانندگی

این ها مدارکی هستند که با شغل هایی که قبلا به آن ها اشاره شد، مرتبط هستند. برای مثال، یک پیانیست می تواند با مدرک اجرا، ساز مدنظرش را بنوازد. شاید بخواهی با بیماران سر و کار داشته باشی و به زمینه ی موسیقی درمانی وارد شوی.

پس دانش موسیقی، دانشی اصیل است که از نظر تاریخی نیز حائز اهمیت است. برای همین، شاید بخواهی در زمینه ی موسیقی شناسی مدرک کسب کنی. در هر گرایش به طور مفصل راجع به این موضوعات بحث می شود. دانشجویان می توانند یک مدرک را به عنوان پایه انتخاب کنند و بعد مطالعاتشان را در زمینه ی مورد علاقه ی خود کامل کنند.

برای مثال، اگر تصمیم داری که یک نوازنده ی حرفه ای ساز های سنتی شوی، می توانی به سراغ مدرک موسیقی شناسی بروی. در زمان گذراندن آن واحدها، با استفاده از فرصت های تحقیقاتی و ارتباط با سرآمدان آن حوزه، تخصصت در گرایشات و واحدهای مورد علاقه ات بیشتر می شود.

از نظر تئوری، همین حرف را می توان درباره ی مدرک علمی تعلیم و تربیت و تدریس موسیقی هم زد. مهم نیست که چه مدرکی را کسب می کنید، همواره دروس پایه ی آن ها شبیه هم هستند.

مدارک موسیقی استاندارد معمولا واحد های زیر را دارند:

  • چند مرحله از تئوری موسیقی
  • واحدهای کلی تاریخ موسیقی
  • خوانندگی و واحدهای تعلیم شنوایی
  • روانشناسی و کلاس های آموزشی
  • مطالعه ی کاربردی سازهای اصلی
  • کلاس های تکنولوژی موسیقی بقیه ی سازها
  • کلاس های اجرای هم خوانی و هم نوازی

حتی اگر می خواهید به عنوان یک رهبر گروه در سطح راهنمایی، موسیقی تدریس کنید، احتیاج دارید بیشتر این واحدهای ذکر شده را بگذرانید.

انواع مدارک موسیقی

مثل هر فیلد دانشگاهی دیگری، هر مرحله از مدارج حوزه ی آموزش موسیقی نیز، الزامات و تعالیم خاص خودش را دارد. هر چه بیشتر در این مدارج سیر کنی، الزامات برای ورود و تکمیل سخت تر این مدارج، سخت تر می شود. در ادامه، مدارج موسیقی بر اساس سطح آکادمیک، تفکیک شده اند.

مدرک کاردانی موسیقی

درجات کاردانی در هنر در زمینه ی موسیقی می تواند با توجه به دانشگاه متفاوت باشد.

برای مثال، بعضی از درجات کاردانی روی جزئیات اجرای موسیقی یا دانش موسیقی تمرکز دارند، در حالی که بقیه روی تمرینات و کارهای عملی متمرکز هستند. بقیه ی درجات کاردانی، دید وسیع تری از موسیقی ارائه می دهند. برای بیشتر کالج ها، مدارج کاردانی هنری تاکید ویژه ای روی بخش موسیقی دارد.

زیرا بسیاری از واحدها مثل واحدهای تئوری، تاریخ موسیقی و رهبری اکستر با مدارج کاردانی پوشش داده می شوند، آن ها یک پایه ی خوب برای شغل های آینده می سازند. مدارج کاردانی به شما این اجازه را می دهند که سطح اولیه ی خود را در موسیقی پیدا کنید. این موضوع شامل زمینه های گوناگونی مثل تدریس در مدارس دولتی از سطح ابتدایی تا دبیرستان، رهبری ارکستر و غیره می شود.

بیشتر موزیسین هایی AA دریافت می کنند این کار را با هدف انتقال این اعتبارات به یک موسسه چهار ساله و اخذ مدرک لیسانس انجام می دهند.

از نقطه نظر مالی، به نظر منطقی می آید که برای کار مرتبط با رشته ی خود، در یک موسسه ی متمکن اقدام کنید. با این وجود ممکن است بعضی از موسسه ها، با وجود داشتن مدرک معتبر، نیاز بدانند که مهارت های شنیداری و تئوری شما را با کلاس های خودشان بسنجند.

 

Summer Music Adventure

لیسانس موسیقی

بعد از کاردانی، مدرک بعدی مدرک لیسانس است. این سطح مدرک پکیج کامل را به موزیسین ها ارائه می دهد. هر موضوعی درباره ی سازها تا حد کاربردی پوشش داده می شود.

پس برای مثال، اگر شما دوست دارید که به صورت حرفه ای در کنسرت پیانو بزنید، نه تنها باید کلاس های عملی را بردارید بلکه باید در زمینه ی اجرا و جزئیات مالی موسیقی هم رو به جلو حرکت کنید. این مدرک برای موزیسین های سبک کلاسیک و جز، ترانه نویس ها، رهبران ارکستر و آهنگسازان ایده آل است.

این ها واحدهایی است که در بیشتر مدارج لیسانس موسیقی، دیده می شوند:

  • دروس موسیقی
  • واحدهای اصلی (پایه) موسیقی (تئوری، تعلیم مهارت شنیداری، تاریخ، ترکیب بندی، رهبری ارکستر و غیره)
  • مشارکت گروهی
  • مهارت حفظ کردن ( از برخوانی)
  • مشارکت در کارگاه ها، فستیوال ها، همایش ها
  • مطالعات عمومی
  • الکتیو (مهارت انتخاب)

با مدرک لیسانس، 45% از مسیر هدف اصلی، رو به جلو طی می شود. برای مثال، اگر هدف اصلی شما، اجراست می تواند شامل درس های از برخوانی، موسیقی مجلسی و هر چیز مرتبط با اجرایی باشد. 35% بقیه به مطالعات عمومی اختصاص می یابد که هر دانشجویی باید آن مطالعات را انجام دهد (مگر این که در دو جا ثبت نام کرده باشید و مدرک معتبر از موسسه ی دیگر گرفته باشید).

ملزمات 20% بقیه ی مدرک لیسانس شامل واحدهای تکمیلی موسیقی می شود. این شامل موسیقی تئوری، مهارت انتخاب، مهارت های شنیداری، تاریخ، واحدهای تکنولوژی و حتی مهارت ازبرخوانی می شود.

دو نوع مدرک لیسانس وجود دارد، لیسانس موسیقی و لیسانس هنر. لیسانس های رشته ی هنر برای کسانی مناسب است که می خواهند واحد های موسیقی را بگذرانند ولی دوست دارند دو رشته ای باشند. این یک فرصت مناسب برای گرفتن یک واحد عملی برای تکمیل موسیقی است، باوجود این که به اندازه ی لیسانس موسیقی، در موسیقی غرق نخواهی شد (واحدهای موسیقی کمتری را برمی دارید).

در هر مدرک موسیقی ای، لیسانس فقط به عنوان یک نقطه ی شروع باید در نظر گرفته شود. برای مطالعات کاربردی بیشتر، پیدا کردن فرصت های شغلی بهتر و بالا بردن شانس استخدام، باید سریعا روی فوق لیسانس سرمایه گذاری کنید. بیشتر کردن دانش و تجربه می تواند در رسیدن به مقام تدریسیاری نیز کمک کند.

فوق لیسانس موسیقی

برای یک موزیسین حرفه ای، مدرک فوق لیسانس می تواند ضروری باشد. نه تنها در بهتر کردن رزومه ی کاری موثر است بلکه اجازه می دهد که روی مهارت و سازتان، دانش و تسلط عمیق تری پیدا کنید. چه در آهنگسازی، تدریس، اجرا یا موسیقی درمانی، بالا بردن سطح دانشتان همیشه ایده ی هوشمندانه ای است.

این جا چیزهایی را آورده ایم که می توانید انتظار آن را در مدرک فوق لیسانس موسیقی داشته باشید.

  • درس موسیقی
  • آزمون جامع
  • ازبرخوانی
  • گروه خوانی (همخوانی گروهی)
  • واحد های تکمیل کننده ی موسیقی
  • واحدهای (دروس) تحقیقاتی

بیشتر مدارک فوق لیسانس برای کامل شدن، نیاز به آزمون دارند. این آزمون معمولا شامل بالاترین سطح از واحدهای عملی است که برداشته اید. این آزمون می تواند کتبی یا شفاهی باشد. در مجموع، کمی عمیق تر و پیشرفته تر از رشته ی شماست. برای مثال، اگر مدرکتان در زمینه ی موسیقی است، می توانید انتظار برداشتن واحدهایی در زمینه های تحصیلات ویژه، جامعه شناسی موسیقی، تغییر رفتار (سبک) و روانشناسی در موسیقی را داشته باشید.

همان مقدار که استخدام مهم است، به همان مقدار نیز برای رسیدن به مقام بالاتر به فوق لیسانس نیاز دارید. بیشتر مدیران پوزیشن های کاریشان را به افرادی می دهند که دو سال فوق لیسانس را گذرانده باشد ولی مدرک فوق لیسانس بیشتری داشته باشد. با توجه به علاقه ی تان به کار در زمینه ی موسیقی، می توانید بین ترم های مقطع لیسانس و فوق لیسانس مرخصی بگیرید.

خیلی از موزیسین های قطعا این کار را می کنند تا بتوانند در دنیا واقعی نیز تجربه کسب کنند، کار انجام دهند، اجرا کنند و ببینند که لیسانس آن ها را تا کجا می تواند پیش ببرد. ناگهان، بعضی به مدرسه بر می گردند، گاهی هم به موسسات جدید می روند تا بتوانند تحصیلات خود را با ایده های تازه، دانشکده های جدید و فرصت های مخصوص آن موسسه، توسعه دهند.

به علاوه ی فوق لیسانس موسیقی، فوق لیسانس هنر نیز داریم. شبیه لیسانس هنر که در آن دانشجویان می توانند در حالی که دارند روی کامل کردن موضوع دیگری کار می کنند، فوق لیسانس موسیقی نیز بگیرند.

دکترا موسیقی

دکترای هنر موزیکال بالاترین سطحی است که یک نفر می تواند به آن برسد. کسانی که این مسیر را انتخاب می کنند تقریبا همیشه وارد عرصه ی تدریس می شوند. کسانی که دکترا می گیرند، کاندیدای مناسبی برای کار در کالج ها و دانشگاه ها هستند. کالج ها همواره به دنبال دانشجویان DMA (Doctorate Musical Art) هستند، پس اگر انی خواسته ی شماست، همواره تقاضا برای این سطح مدرک وجود دارد.

دکترای هنر موسیقی 3 تا 4 سال طول می کشد. این زمان معمولا شامل 2 سال کار عملی و 2 سال تکمیل مقاله و چاپ آن می شود.

این مدارک می تواند در زمینه های مختلف موسیقی تخصصی سازی شود، مثل:

  • تحصیلات
  • ترکیب بندی
  • کارایی
  • ادب و هنر

مدرک دکترا در موسیقی بر روی تحقیقات متمرکز است، با وجود این که اجرا هم جزئی از آن است. در برخی از موارد، تزها خواسته ی نهایی نیستند و می توانند به گزینه ای خلاقانه تغییر کاربری بدهند. این گزینه های خلاقانه می تواند شامل نوشتن موسیقی، بیرون دادن آلبوم و … باشند.

دیپلم موسیقی و هنر

گاهی موزیسین ها می خواهند سطح مطالعات خود را بالاتر هم ببرند، مخصوصا در حوزه ی اجرا. به همین خاطر، بعضی از موسسه ها برنامه ی مدرک اجرا/هنرمند را ارائه می کنند.

برنامه های دیپلم اجرا/هنرمند شبیه مدارک دیگر حوزه ی موسیقی است ولی تمرکز بیشتری روی جزئیات اجرا دارد. این به این معنی است که بعضی از واحدهای عملی اصلی مثل واحدهای تئوری، تعلیم مهارت شنیداری، ترکیب بندی (قطعه) کمتری دارد.

از موزیسین ها در این برنامه انتظار می رود که به طور مرتب به صورت گروهی یا فردی اجرا کنند. این یک فرصت خوب است تا با کلاس های خصوصی مهارتتان را بهتر کنید و ارتباطاتتان با افراد را در حوزه ی اجرا تقویت کنید. دیپلم هنرمندی برای موزیسین هایی مناسب است که مدرکشان را گرفته باشند.

انواع دیگر مدارک هنری

علاوه بر مدارک اصلی در موسیقی، مدارک مشابه دیگری نیز وجود دارد که تمرکز کمتری روی موسیقی دارند. مثل:

  • لیسانس هنر
  • لیسانس هنرهای زیبا
  • فوق لیسانس هنر
  • دکترای فلسفه
  • لیسانس علوم
  • فوق لیسانس هنر موزیکال

بعضی از این مدارک رواج کمتری دارند و دانشگاه های خاصی آن را ارائه می دهند. مثلا هنرهای زیبا، بیشتر شامل تئاتر، رقص و چیزای دیگر می شود و آن ها را پوشش می دهد. این مدرک بیشتر برای کسانی ایده آل است که به تئاتر موزیکال علاقه مندند. اگر علاقه دارید در برنامه ی دکترایتان به بیشتر روی تحقیقات تمرکز کنید، برای شما دکترای فلسفه مدرک گزینه ی مناسب  تری نسبت به DMA است. گاهی این مدارک تمرکز کمتری روی جزئیات اجرا دارند.

آیا اصلا به مدرک موسیقی نیازی دارید؟

با این که گرفتن مدرک موسیقی ارزشمند است ولی لزوما اجباری نیست. شما برای داشتن یک کارنامه ی کاری موفق نیازی به مدرک ندارید. به خصوص در زمینه ی اجرا، بخش مهمی از موفقیت در این زمینه، از کیفیت تمرین در جلسات خصوصی و استراتژی فروش ناشی می شود.

هدف واقعی مدرک موسیقی، تربیت موزیسین های باکیفیت و ایجاد فرصت شغلی مناسب برای آن هاست. کورس های پیشنهادی، همه ی چیزهایی که در زمینه تئوری موسیقی، تاریخ و حتی روانشناسی تدریس و اجرا به آن نیاز دارید را در بر می گیرد.

  • خواننده ی پاپ/ آرتیست رپ
  • آهنگساز (بیت زن)/ پرودیوسر
  • استعدادیاب
  • آموزش خصوصی موسیقی
  • نوازندگی (اجرا)

همان طور که می بینید، بیشتر شغل هایی که بالا به آن اشاره شد، نسازمند استعداد خوب و بازاریابی هوشمندانه است. بیشتر مدارک موسیقی به شما بیزینس را در کنار بقیه مباحث، آموزش نمی دهند، با این وجود، می توانند تمام جزئیات تکنیکی را به خوبی آموزش دهند. بعضی از موسسه های کوچک هم هستند که برنامه های خاصی را به هر شغل اختصاص دادند.

برای مثال، بعضی مدرسه ها هستند که فقط روی آهنگسازی تمرکز می کنند یا فقط به بازاریابی بهتر کمک می کنند. برای گرفتن چنین شغل هایی، داشتن تجربه در کارآموزی، شبکه سازی و تولید محتوا برای فضای مجازی، ضروری است. با وجود این که مدرک موسیقی خوب است، لزوما بهترین راه برای موفقیت شغلی در مسیر موسیقی یا اجرا نیست.

قابلیت استخدام با مدرک موسیقی

قابلیت استخدام فاکتور مهمی برای گرفتن مدرک موسیقی است. در این رابطه باید گفت که مدرک کاملا ارزشمند است (تاثیرگذار است). خیلی از استخدام کنندگان این شرایط را می گذارند تا بدانند با چه نوع کاندیدایی مصاحبه می کنند.

اگر شما مدرک موسیقی دارید، دانش تئوری، متن خوانی، اجرا و تدریستان در حد قابل قبولی است. البته، هر مدرکی روی مهارت های خاص خود متمرکز است، پس این مهم است که قبل از انتخاب رشته ی تحصیلی بدانید که چه مسیر شغلی ای را برای خود انتخاب می کنید.

شغل های خاصی در زمینه ی موسیقی وجود دارند که می توانند در 6 دسته تقسیم بندی شوند. در این جا، جدول لیست حقوقی بهترین شغل های مرتبط با موسیقی را برایتان آورده ایم.

میانگین حقوق عنوان شغل
45000 تا 196000 دلار مدیر صدا
25000 تا 150000 دلار نوازنده ی اکستر
25000 تا 135000 دلار موسیقی درمانی
35000 تا 250000 دلار سرپرست موسیقی (ناظر صدا)
29000 تا 250000 دلار رهبر اکستر
75000 تا 10000 دلار مدیر برنامه
23000 تا 87000 دلار مهندس صدا
40000 تا 100000 دلار نوازنده ی مراسم

با هر شغلی از شغل های بالا، درآمد شما ممکن است متفاوت باشد. حقوق ها می تواند به استخدام کنندگان، موقعیت مکانی و تعریف دقیق شغل بستگی داشته باشند. برای مثال، مهندس صدای کلیسا ممکن است حقوق به مراتب کمتری نسبت به مهندس صدایی که روی فیلم کار می کند، بگیرد. درآمد ها همچنین به این که هنرمند مثل نوازنده یا خواننده ی کنسرت، برای خودش کار می کند یا نه، کمپانی دارد یا نه یا این که برای یک تشکیلات بزرگ کار می کند یا یک بنگاه کوچک نیز بستگی دارد.

همچنین باید گفت که داشتن مدرک موسیقی برای گرفتن هیچ کدام از این شغل های پردرآمد، ضرورتی ندارد. کارآموزی، شبکه سازی، برندگی در تست های موسیقی و تسلط بر نرم افزار و سخت افزارهای موسیقی می تواند شما را آماده ی برای یکی از این کارها آماده کند. چیزی که باید به یاد داشته باشید این است که کالج همه ی این منابع شغلی را با هم به شما ارائه می دهد، پس هنوز هم گرفتن مدرک موسیقی ایده ی هوشمندانه است.

مزایای تحصیل در رشته موسیقی

در آخر باید گفت که مزایای زیادی در گرفتن مدرک موسیقی است. در این جا لیستی از این مزایا را آورده ایم.

  • افزایش فرصت شغلی
  • ارائه ی دوره ی یک تحصیلی باکیفیت در همه ی حوزه های موسیقی
  • تمرین یک به یک حرفه ای
  • مناسب بودن برای ساختن رزومه ی خوب
  • آماده کردن فرصت تحقیقاتی
  • آماده کردن فرصت اجرا

معایب تحصیل در رشته موسیقی

با وجود این که مدرک موسیقی راه مطمئنی برای داشتن امنیت شغلی و فرصت اجراست، اما معایبی هم دارد.

  • گران بودن
  • رقابتی بودن بورسیه
  • فرصت اجرا کردن شما را گارنتی نمی کند
  • فرصت شغلی شما را تضمین نمی کند
  • بعضی از واحدهای عملی و کلاس ها در بعضی از موسسه ها تدریس نمی شوند
  • تفاوت های محیط یادگیری با محیط کار

خلاصه، مدرک موسیقی کاربرد متفاوتی نسبت دیگر مدارک دانشگاهی دارد. کاملا وابسته به موضوع (زمینه) تحصیلی است و دانشگاه به دانشگاه متفاوت است. با وجود این که همه ی آن ها دانشجو را با مبانی پایه و دادن درک عمیق تری از موسیقی، آماده می کنند اما این به خود دانشجو بستگی دارد که چگونه بیرون بیاید و از آن چیزی بسازد.

در خصوص اجرای موسیقی، شاید مجبور به افزودن کلاس های بیزینس و بازاریابی به برنامه ی خود باشید، چیزی که مدرک موسیقی آن را ارائه نمی دهد. شبکه سازی بخش بزرگی از این معادله است، همچنین ملاقات با موزیسین های دیگر و همکاری و ساخت برند خودتان هم مهم است.

سطح سخت گیری هر دانشگته هم متقاوت است. بعضی از دانشگاه ها مثل جولیارد یا هنرستان نیوانگلند شاید فشار بیشتری بیاورند و مدرک اجرایشان شرایط سخت تری را بطلبد. بقیه ی دانشگاه ها رقابت کمتری را می طلبند و می خواهند بیشتر بین موزیسین ها و علاقه مندی آن ها به تدریس و تشویقشان به کار، تعارل برقرار کنند.

بعضی از مدازس هم هستند که شما را تشویق می کنند تا با اضافه کردن واحدهایی که می خواهید و آن طور که خود را کشف کردید و با قالب هویت مخصوص خودتان، مدرکی که می خواهید را بسازید. در عین حال بعضی از مدارس خیلی محدود هستند و ایده ها و بیان هنرمندانه شما را محدود می کنند.

اگر می خواهید مدرسه ی موسیقی را مدنظر بگیرید، به این فکر کنید که فیلد شما چقدر رقابتی است و این که چه شغلی می خواهید داشته باشید. همچنین، دانشکده های هر مدرسه را بررسی کنید چون وقتی بحث فرصت های شغلی آینده می شود، مهم است که در کنار چه کسی درس می خوانید.

آموزش آنلاین موسیقی در آموزشگاه موسیقی فردوس با بیش از 15 سال سابقه در حوزه موسیقی

نوشته قبلی

آیا شنیدن موسیقی برای سلامتی مفید است؟

نوشته بعدی

معروف ترین نوازندگان پیانو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.