گوش کردن به موسیقی می تواند سرگرم کننده باشد و بعضی از تحقیقات نیز نشان داده اند که ممکن است شما را سالم تر نیز بکند. موسیقی می تواند منبع شادی و رضایت باشد ولی همچنین، فواید روانشناختی بسیار دیگری نیز دارد. موسیقی می تواند ذهنت را آرام کند، به بدنت انرژی (فیزیکی) دهد و حتی به مردم کمک می کند تا درد را بهتر مدیریت (تحمل) کنند.
این تفکر که موسیقی می تواند روی افکار، احساسات و رفتار، تاثیر بگذارد، احتمالا خیلی چیز غافل گیر کننده ای نیست. اگر تا به حال احساس پمپاژ شدن با انرژی را هنگام گوش کردن به ریتم سریع آهنگ راک مورد علاقه ات یا احساس جمع شدن اشک ها با یک اجرای زنده ی لطیف داشته باشی، به راحتی تاثیر موسیقی را روی حال روحی و حتی الهام بخشی اش به اعمال را می فهمی.
تاثیرات روانشناختی موسیقی می تواند قوی و گسترده باشد. موسیقی درمانی روشی است که گاهی برای بهتر کردن عواطف، سلامتی، کمک کردن به بیماران برای مقابله با اضطراب و ارتقاع شدید وضعیت روانی افراد، مورد استفاده قرار می گیرد. بعضی از تحقیقات حتی ادعا می کنند که سلیقه ی شما در موسیقی می تواند دیدگاهی از جنبه های مختلف شخصیت شما را ارائه دهد.
آموزش آنلاین پیانو در آموزشگاه فردوس
آموزش پیانو به صورت حضوری
موسیقی می تواند عملکرد شناختی را بهتر کند
تحقیقات نشان می دهد که پس زمینه ی موسیقی و یا موسیقی ای که فرد همراه با گوش پخش آن به فعالیت دیگری می پردازد، می تواند عملکرد بر روی فعالیت های شناختی را در بزرگسالان، بهبود ببخشد. یک تحقیق نشان داد که پخش موسیقی های ریتم بالا (شاد) منجر به بالا رفتن سرعت تجزیه و تحلیل می شود، در حالی که هم موسیقی شاد و هم موسیقی غمگین می تواند منجر به بهبود حافظه شود.
پس دفعی بعد که داشتی روی چیزی کار می کردی، اندکی موسیقی را به عنوان پس زمینه در نظر بگیر البته اگر به دنبال ارتقاع عملکرد ذهنی ات هستی. آهنگ های بی کلام را به جای آهنگ های با متن پیچیده در نظر داشته باش، آهنگ هایی که حتی می توانند بیشتر تمرکزت را به هم بزنند.
موسیقی می تواند اضظراب را کاهش دهد
خیلی وقت است که گفته می شود که موسیقی می تواند کمک کند تا اضطراب کم شود. گرایش های متمرکز بر موسیقی مراقبه ای که برای تسکین ذهن ساخته شده اند و شامل ریلکسیشن هم می شوند، را در نظر بگیر. خوشبختانه این گرایش توسط تحقیقات حمایت می شود. گوش کردن به موسیقی می تواند راه موثری برای کاهش اضطراب باشد.
در یک تحقیق سال 2013، شرکت کنندگان قبل از این که در معرض عامل استرس زا قرار بگیرند و تست روانشناختی اضطراب بدهند، در یکی از سه حالت (که بعدا به آن ها اشاره می شود)، قرار گرفته اند. بعضی به موسیقی آرامش بخش گوش دادند، بعضی به صدای موج آب و بقیه هیچ نوع شبیه ساز صوتی دریافت نکرده اند.
نتایج، نشان داد که گوش کردن به موسیقی روی واکنش های تنشی (اضطرابی) آدم ها، مخصوصا روی سامانه ی عصبی خودمختار، تاثیر می گذارد. آن هایی که به موسیقی گوش داده بودند، سریع تر توانستن از عامل استرس زا، فارغ شوند و بهبود یابند.
موسیقی می تواند کمک کند، کمتر غذا بخورید
یکی از غافل گیر کننده ترین مزایای روانشناختی موسیقی، این است که ممکن است ابزاری برای کاهش وزن باشد. اگر تلاش می کنید که وزن کم کنید، گوش کردن به موسیقی آرام و کم کردن نور، شاید شما را در دستیابی به هدفتان، کمک کند.
بر اساس یک تحقیق، مردمی که در رستوران های کم نور و در جایی که موسیقی لطیفی پخش می شود، غذا خوردند؛ 18% غذای کمتری نسبت به کسانی که در رستوران های دیگر غذا خوردند، جذب کردند.
محققین ادعا می کنند که موسیقی و نور می تواند به ساخت حالتی آرام تر، کمک کند. به خاطر این که شرکت کنندگان، آرام تر و راحت تر بودند، غذا را آرام تر جذب کردند و بیشتر متوجه شدند که چه زمانی احساس سیر بودن را آغاز کردند.
شاید بخواهید تمرین کردن پخش موسیقی لطیف در هنگام غذا خوردن در منزل، امتحان کنید. با ایجاد یک وضعیت آرام، شاید دوست داشته باشی که آرام تر غذا بخوری و زود تر احساس سیر بودن بکنی.
موسیقی می تواند، حافظه را بهتر کند.
خیلی از دانش آموزان، از گوش دادن به موسیقی در هنگام مطالعه، لذت می برند ولی آیا ایده ی خوبی است؟ بعضی ها دوست دارند که هنگام درس خواندن به موسیقی مورد علاقه شان گوش دهند تا حافظه شان تقویت شود. در حالی که بعضی ها ادعا می کنند که این فقط یک حواس پرتی خوشایند است.
تحقیقات می گوید که ممکن است کمک کند ولی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله سبک موسیقی، میزان لذت گوش دهنده از موسیقی و حتی این که این گوش دهنده چه قدر در موسیقی تبحر دارد. در یک تحقیق، یک دانش آموز معمولی وقتی به موسیقی شاد (مثبت) گوش کرد، بهتر درس را یاد گرفت، احتمالا به این خاطر است که این آهنگ ها احساسات مثبت را بدون درگیر کردن خاطرات، آزاد می کنند.
با این حال، دانش آموزانی که موسیقی تمرین کرده اند، هنگام پخش موسیقی بی کلام عملکرد بهتری در تست یادگیری داشته اند، احتمالا چون این سبک موسیقی کمتر حواسشان را پرت می کرد و نادیده گرفتن آن، برایشان راحت بوده است. اگر تو تمایل داری که حواس خودت را با موسیقی پرت کنی، شاید بهتر است در سکوت یا با موسیقی بی کلام در پس زمینه، یادگیری را انجام دهی.
مطالعه ی دیگری نشان داد که شرکت کنندگانی که به زبانی جدید را یاد می گیرند، وقتی که خواندن کلمات و عبارات را تمرین می کنند، نسبت به حالتی که طبق قاعده صحبت می کنند یا با ریتم حرف می زنند، پیشرفت بیشتری را در دانش و توانایی هایشان از خود نشان می دهند.
موسیقی می تواند در مدیریت درد کمک کند
تحقیقات نشان می دهد که موسیقی می تواند در مدیریت درد خیلی کمک کننده باشد. یک تحقیق از بیماران فیبرومیالژیا، نشان داد که کسانی که فقط یک ساعت در روز به موسیقی گوش کردند، کاهش چشمگیری از درد را در مقایسه با گروه تحت کنترل، تجربه کردند.
بعد از پایان دوره ی زمانی 4 هفته ای تحقیقات، شرکت کنندگانی که هر روز به موسیقی گوش کرده اند، کاهش چشمگیری در میزان درد و افسردگی، تجربه کردند. چنین نتایجی، نشان می دهد که موسیقی درمانی می تواند ابزار مهمی در بهبود درد های مزمن داشته باشد.
یک بازنگری در تحقیقات در سال 2015 در مورد تاثیر موسیقی بر مدیریت درد نشان داد که بیمارانی که قبل، در هنگام و یا حتی بعد از عمل جراحی به موسیقی گوش داده اند، درد و اضطراب کمتری را نسبت به آن هایی که به موسیقی گوش نداده اند، تجربه کردند.
در هنگام گوش کردن به موسیقی، به هر صورتی و در هر زمانی، موثر بود؛ محققین اشاره کرده اند که گوش کردن به موسیقی قبل از نتیجه ی بهتری داشت. این بازنگری اطلاعات حدود 7000 را بررسی کرد و نشان داد که گوش دهندگان به موسیقی به داروی کمتری برای مدیریت درد نیاز دارند. این نتایج مدیریت درد و در حالی که بیمار موسیقی مورد علاقه اش را گوش می دهد، با وجود این که از نظر آماری چشمگیر نیست، اما پیشرفتی بزرگ است.
موسیقی بهت کمک می کند تا بهتر بخوابی
بی خوابی یک مشکل جدی است که روی مردم همه ی گروه ها، تاثیر می گذارد. در حالی که رویکرد های زیادی برای درمان این مشکل وجود دارد، تحقیق نشان داده است که گوش کردن به موسیقی کلاسیک می تواند درمانی امن، موثر و مقرون به صرفه باشد.
در یک تحقیق به عمل آمده میان دانشجویان، به مدت 3 هفته، قبل از خواب، شرکت کنندگان یا به موسیقی کلاسیک یا به کتاب گویا گوش کردند و یا به هیچ چیزی گوش نکردند. محققان، کیفیت خواب آن ها را قبل و بعد از درمان، مطالعه کردند.
تحقیقات کشف کرد که شرکت کنندگانی که به موسیقی گوش داده اند، خواب به شدت با کیفیت تری نسبت به آن هایی که به کتاب گویا گوش کرده بودند و یا به چیزی گوش نکرده بودند، داشتند.
موسیقی می تواند انگیزه را تقویت کند
یک دلیل خوب وجود دارد که چرا ورزش کردن با موسیقی را راحت تر می دانی. محققین دریافته اند که گوش کردن به موسیقی سریع می تواند مردم را تشویق کند تا سخت تر تمرین کنند.
یک آزمایش طراحی شده است تا این اثر را روی 12 دانشجوی مرد، از طریق دوچرخه سواری در پیست و با سرعت دلخواهشان، بررسی کند. با سه بار اقدام، شرکت کنندگان برای 25 دقیقه و در حالی که به آلبومی با 6 ترانه ی معروف با گام های متفاوت گوش می کردند، انجام شد.
برای شنوندگان ناشناخته بودند ، محققان تفاوت های ظریفی در موسیقی ایجاد کردند و سپس عملکرد را بررسی کردند. این موسیقی ها یا با سرعت نرمال خود ادامه پیدا می کردند یا سرعت ریتم آن ها 10% کاهش یا افزایش داشت.
بالا بردن سرعت آهنگ، در عملکرد آن ها در زمینه های پوشش مسافت، سرعت پدال زدن و اعمال نیرو، تاثیر گذاشت. متقابلا، کم کردن گام های موسیقی منجر به کاهش این عوامل شد. پس اگر سعی می کنی به طور مرتب ورزش کنی، پر کردن آلبوم (پلی لیست) با آهنگ های دارای ریتم سریع را در نظر بگیر چرا که در انفجار انگیزه و لذت بردن از رژیم ورزشی ات به تو کمک می کند.
موسیقی می تواند خلاقیت را بالا ببرد
یکی دیگر از مزایای علمی موسیقی، این است که شاید تو را خوشحال تر کند؛ در یک تحقیق در مورد چرایی گوش دادن مردم به موسیقی، محققین کشف کردند که موسیقی پخش شده، نقش مهمی با انگیختگی و حالت، ارتباط دارد. شرکت کنندگان توانایی موسیقی در کمک به رسیدن به حال بهتر و خودآگاهی بیشتر به عنوان دو تا از کاربرد های موسیقی، را ارزیابی کردند.
یک تحقیق دیگر کشف کرد که تلاش عامدانه برای بهترکردن حال روحی با گوش کردن به موسیقی شاد (مثبت) می توناد در دو هفته تاثیرش را بگذارد. به شرکت کنندگان دستور داده شده بود تا به صورت هدفمند، هر روز و به مدت دو هفته، با گوش دادن به موسیقی شاد (مثبت) برای بهبود حالشان تلاش کنند.
بقیه ی شرکت کنندگان به موسیقی گوش کردند اما نه لزوما برای این که شادی شدیدی را احساس کنند. وقتی بعدا از شرکت کنندگان پرسیده شد که میزان شادیشان را توصیف کنند، آن هایی که شدیدا تلاش کردند تا حالشان را بهبود ببخشند، احساس شادی بیشتری را بعد از دو هفته، گزارش کردند.
شاید موسیقی علائم افسردگی را کاهش دهد
محققان همچنین کشف کردند که موسیقی درمانی می تواند درمانی امن و تاثیرگذار برای انواع اختلالات مثل افسردگی، باشد. یک تحقیق کشف کرده است که موسیقی درمانی می تواند راهی ایمن و کم ریسک برای کاهش افسردگی و اضطراب در بیمارانی که از مشکلات عصبی مثل زوال عقل، سکته و بیماری پارکینسون، رنج می برد؛ باشد.
در حالی که مطمئنا موسیقی می تواند روی حال فرد تاثیر بگذارد، سبک موسیقی نیز مهم است. موسیقی کلاسیک و مدیتیشنی، بیشترین فواید را در بهتر کردن حل روحی دارند، در حالی که هوی متال و تکنو، بسیار مخرب و حتی زیان آور هستند.
موسیقی می تواند استقامت و عملکرد را بهبود ببخشد
مزایای روانشناختی مهم دیگر موسیقی بر پایه ی توانایی اش در بهبود عملکرد است. در حالی که مردم ترجیح می دهند که در هنگام راه رفتن و دویدن، گام هایی متوالی و هم ریتم داشته باشند، دانشمندان کشف کرده اند که افزودن ضرب آهنگی قوی و ریتمیک مثل یک آهنگ سریع و تند می تواند به مردم در تنظیم سرعتشان کمک کند.
دوندگان در هنگام گوش کردن به موسیقی، تنها قادر به سریعتر دویدن نیستند بلکه همچنین با چسبیدن به آن احساس انگیزه ی بیشتری نیز می کنند و ظرفیت تحمل بیشتری را نشان می دهند. گام ایده آل برای موسیقی همراه با ورزش جایی بین 125 تا 140 ضرب در دقیقه است.
وقتی که تحقیقات نشان داد که همگام سازی حرکات بدن با موسیقی می تواند منجر به عملکرد بهتر واستقامت بالاتر بدن شود، این اثر در مواردی که ورزش با شدت کم تا متوسط انجام می شود، بارزتر است. به زبان دیگر، یک فرد معمولی احتمالا با گوش کردن به موسیقی دستاورد بیشتری نسبت به یک ورزشکار حرفه ای دارد.
پس چرا موسیقی عملکرد ورزشی را بهتر می کند؟ گوش دادن به موسیقی در هنگام ورزش، ادراک شخص از تقلا و خستگی را پایین می آورد. تو سخت تر تلاش می کنی ولی به نظر نمی رسد که شما دارید بیشتر تلاش می کنید. چون توجهتان معطوف به موسیقی است، احتمال کمتری دارد که به علائم واضح خستگی مثل بالا رفتن تنفس، عرق کردن و درد عضلات توجه کنید.
موسیقی می تواند الهام بخش و سرگرم کننده باشد ولی تاثیر روانشناختی قوی ای نیز دارد که می تواند سلامت و حال خوبتان را ارتقا دهد. به جای فکر کردن به موسیقی به عنوان سرگرمی خالص، چند تا از مزایای اصلی روانی موسیقی تلفیقی در زندگی روزانه ات، در نظر بگیر. تو شاید احساس داشتن انگیزه ی بیشتر، شادی و آرامش بیشتر را تجربه کنی.
آموزش آنلاین موسیقی در آموزشگاه موسیقی فردوس با بیش از 15 سال سایقه در حوزه موسیقی